KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi

KOÇ-KAM HAKKINDA

HAKKIMIZDA

Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) 2010 yılının Mart ayında disiplinler-arası bir araştırma ve uygulama merkezi olarak kurulmuştur. Aralarında sosyoloji, sosyal psikoloji, hukuk, felsefe, siyaset bilimi, ve tarihin de olduğu birçok farklı bölümden öğretim üyesi ve araştırmacı araştırmalarını paylaşmak, ortak ulusal ve uluslararası araştırma projeleri yürütmek, toplumsal cinsiyet ve kadın konularında üniversite içinde ve dışında bilimsel ve eğitici faaliyetler yürütmek amacıyla bir araya gelmektedir. Toplumsal cinsiyet çalışmaları için bir merkez işlevi gören KOÇ-KAM’da üstün nitelikli araştırma projelerini destekleyen bir araştırma ödülleri programı ve Koç Üniversitesi öğrencilerine yönelik Toplumsal Cinsiyet Sertifika Programı yürütülmektedir. Sıklıkla düzenlenen ve ev sahipliği yapılan konferans, panel ve seminer serileri ile birçok disiplin ile kesişen toplumsal cinsiyet konulu araştırmalar ilgililer ile buluşturulmakta ve akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum aktörleri, sanatçılar ve politika yapıcılar arasında toplumsal cinsiyet konularında iletişim teşvik edilmektedir.

KOÇ-KAM Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsünde yer almaktadır. Yönetim Kurulu Koç Üniversitesi’nin farklı bölümlerine mensup dokuz öğretim üyesinden oluşmaktadır. 2010 yılından bu yana Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı merkezin müdürlüğünü, Doç. Dr. Hülya Şimga müdür yardımcılığını yapmaktadır. Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı KOÇ-KAM’ın misyonunu şöyle ifade etmektedir:

“Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi 2010 yılından itibaren etkinlik göstermektedir.  Merkezimizin bugüne kadar gerçekleştirdiği ve bundan sonra yapmayı planladığı çalışmalar, hem bilimsel, hem de uygulamaya yöneliktir. KOÇ-KAM’ın misyonu geniş bir yelpazeyi kapsıyor.  Bu misyonda araştırma, uygulama ve eğitim amaçlarının yanında, diğer üniversitelerin kadın araştırma merkezleriyle ve kadın sorunlarına eğilen sivil toplum kuruluşlarıyla işbirlikleri ile giderek kamuoyunda toplumsal cinsiyetle ilgili farkındalığı arttırmak ve toplumsal cinsiyet politikalarını yönlendirmek de yer alıyor. “

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı

Koç-Kam Direktörü